25.2.2013

Tutoriaali: Franken

Tänään kuvien muodossa miten tehdään oma franken-lakka eli miten tehdään kynsilakka ihan itse! Ajattelin aluksi tehdä tästä videotuton, mutta en millään saanut järkkäriäni tarkentamaan oikein. Se vain piti koko ajan yhden tarkennuksen (selkäni takana olevaan johtoon), kokeilin vaikka mitä eri vaihtoehtoja, mutta turhaan. :/ En yhtään keksi, että miten voisin ongelman ratkoa vai eikö se vain yksinkertaisesti osaa muuttaa tarkennusta automaattisesti kuvattaessa? Kaikki tarvikkeet oli vaan sellasta sumua, johto tosin näkyi erittäin selkeästi... :D Lörpöttelyt sikseen ja asiaan!


Tarvikkeet:

 • lakkapohja: Ostin Etsystä franken-setin, jossa oli vesipohjainen glitterlakkapohja. Tavallisia glitterlakkapohjia (glitter suspending nail polish) ei saa mistään Suomeen, mutta ebaysta voi ostaa silika-jauhetta nimeltä Cab-O-Sil, joka tekee tavallisesta lakasta tarpeeksi tiheän kannattelemaan glittereitä. Lakassa on hyvä olla metalliset sekoituspallot.
 • väriaine: Tähän soveltuvat jauhemaiset värit, kuten mica, pigmentti, luomiväri tai vaikkapa mineraalimeikki (joka on siis suurimmaksi osaksi micaa) täydelliseen nudelakkaan! 
 • glitter: Jos haluat. Minä käytin, lilaa, hopeaa ja valkoista solvent-resistant hologlitteriä. En usko, että solvent-resistant-ominaisuudella on kovinkaan paljon väliä, kun kyse on vesipohjaisesta lakasta (ja myös vesipohjaisesta päällyslakasta). Mutta tavallisen kynsilakan kanssa ehdottomasti vain ja ainoastaan solvent-resistant glitteriä. Tavallinen tiimari-glitteri menettää värinsä (eng. bleed) ja värjää lakan joksikin ihan muun väriseksi, kuin olet sen tarkoittanut.
 • suppilo: Näytän miten tämä tehdään paperista :) En omista tarpeeksi pientä suppiloa.
 • pieni kauha: jolla voit kauhoa väriainetta ja glitteriä suppiloon, esim. teelusikan varsi.
 • sakset
 • teippi
 • hammastikku tai joku muu pieni ja ohut lakan sekoitteluun
 • talous-/wc-paperi
 • muovipussi 
 • hanskat ja maski: jos tahdot, itse en tykkää käyttää.


Työvaiheet:

1. Kääri hihat ylös, hiukset kiinni. Joku tumma paita olisi myös passeli, sillä väriainetta saattaa pöllähtää.
2. Leikkaa teippiä valmiiksi noin 10 palaa.


3. Leikkaa muovipussi auki alustaksi, vedä kireälle ja teippaa. Ei kannata teipata koko reunaa vaan mielummin käyttää pieniä palasia teippiä. Tällöin se on helpompi irrottaa ja siivota niin, että kaikki värijauheet, ylimenneet glitterit jne. on helppo pussittaa sen sisälle. :) 


4. Tehdään seuraavaksi suppilo paperista. Leikkaa paperista neliö, vaikkapa 10 x  10cm. Leikkaa auki yhdestä nurkasta keskipisteeseen. Pyöritä tiukalle suppilo-rullalle. Teippaa kiinni sivulta ja myös kärki. Tasaa yläreunat. Leikkaa reikä suppiloosi. Teipattu "reikä" estää paperia kastumasta heti, jolloin joutuisit koko ajan askartelemaan uusia suppiloita edellisten pehmennettyä liikaa. 


5. Avaa lakkapullo, laita korkki sivuun. Laita suppilo lakkapulloon, jos se ei pysy siinä, käytä vähän teippiä apunasi. 


6. Kauho sisään väriainetta. Ole varovainen, ettei pöllähdä!


7. Ota suppilo pois. Sekoittele hammastikulla. Kannattaa aina ensin sekoittaa hammastikulla, ja vasta sitten laittaa suti sisään. Muuten kaikki väri tarttuu sutiin, jolloin värin tasaiseksi sekoitteluun menee paaaaljon pidempään.
8. Ota hammastikku varovasti pois lakan sisältä. Pyyhi sudilla hammastikusta ylimääräiset värit takaisin pulloon. Laita hammastikku talouspaperin päälle. Näin näät, mihin kohtaan hammastikku on "sotkenut". Jos laittaisit sen vain huolettomasti muovipussin päälle, kohta koko käsivartesi saattaa olla ihastuttavan värinen ja glitterinen! :P


9. Toista sama glitterin kanssa.


10. Tadaa, olet valmis!


Ostin franken-setin Etsystä. Siinä tuli 5 vesipohjaista lakkapohjaa, pikkasen glittereitä (eivät näy kuvassa), värijauheita, maski, hanskat, hammastikkuja, kauha ja ohjeet. Lakkapohja on valkoista, mutta kuivuu läpinäkyväksi. Se vaatii ehdottomasti päällyslakan, koska lähtee heti jouduttuaan tekemisiin veden kanssa. Glitter-pussit (kuvassa) ostin erikseen toisesta Etsy-kaupasta. Niihin olen erittäin tyytyväinen.

Vaikka olenkin vesipohjaisten ja myrkyttömien lakkojen kaveri, en usko ostavani tätä settiä toiste. Olen kuitenkin sen verran mukavuuden haluinen, että tahdon lakkani kuivuvan mahdollisimman nopeasti (tällä kestää paljon pidempään kuin muilla vesipohjaisilla, joita olen kokeillut) ja värijauheen sekoittamisen olevan helppoa (eikä vievän monia ravistelu-minuutteja, ohjeissa neuvotaan odottamaan 15min). Tämä lakka vaikuttaa mielestäni vähän siltä, että myyjä olisi itse laimentanut jotain liimaa veteen... Sillä muut kokeilemani vesipohjaiset lakat ovat olleet erittäin laadukkaan ja "normaalin" tuntuisia, mutta tämä vaikuttaa vähän kotikutoiselta kaikkineen vikoineen. Lakka tuoksuukin ihan erilaiselle kuin muut vp-lakat. Tuoksu on mielestäni hieman vaniljainen... Tosin, jos en voisi käyttää normaaleja lakkoja, ostaisin näitä settejä varmaan tsiljoonia :D Sen verran hyviä nämä kuitenkin ovat! 

6 kommenttia:

 1. Tosi kiva, mistä mä saan tommosta hologlitteriä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. the glitter source etsys :) ne elää nyt muutoksen aikaa, uutta varastoo, markkinointistrategiaa jne, niin ne ei kai lähetä paketteja ku yhen päivän viikossa nyt helmikuussa :P

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...