6.8.2013

Estenomi, Laurea, pääsykokeet, hakeminen vol. 1

Laurean kauneudenhoitoalalle estenomiksi hakevat HELLOU ! Halusin vaan kertoo, että nyt alkaa uusi sarja blogissani, joka koskee estenomiksi hakemista, pääsykokeita ja hakuprosessia. Ensimmäisiä ihmetyksen aiheita voi lueskella täältä aikaisemmasta postauksesta koskien hyväksymiskirjettäni.

Tahdon painottaa, että pääsin estenomiksi Laurean sekoiluista huolimatta (laskivat lähtöpisteeni väärin etujeni vastaisesti ja muut tässä tekstissä mainitut asiat). En aio valittaa Laurealla heidän sekoiluistaan, mutta mielestäni heidän toimintansa tässä hakuprosessissa on ollut jotain aivan käsittämättömän epäoikeudenmukaista ja suoraan sanottuna tyhmää. Mielestäni tässä on selkeästi rikottu lakia, syrjitty hakijoita, ja varmasti näistä syistä johtuen, moni erinomainen hakija on jäänyt ilman aloituspaikkaa. En ole vihainen Laurealle enkä aio ryhtyä oikeustoimiin. Olen vain syvästi pettynyt julkiseen järjestelmään, johon pitäisi voida luottaa. Eihän kukaan meistä oleta, että poliisit on korruptoituneita tai että poliitikot oikeasti ajaa vain omaa etuaan? Kunpa tää olisikin niin, että Laurean henkilökunta ei vaan oo tajunnut tehneensä virheitä, mutta tää ei oo näin. Puhelimessa selvisi, että he ovat olleet tietoisia näistä ongelmista, yksinkertaisesti päättivät vain olla tekemättä asialle mitään nyt. Kertoivat, että kyllähän tälle jotain pitäisi tehdä, ehkäpä jopa "jotain suurta".... Sitten joskus. Toivon, että tästä postauksesta on hyötyä tänä vuonna hakeneille ja tuleville hakijoille. :)

Eilen oli tosiaan 5.8., jolloin oli puhelinaika eräälle Laurean työntekijälle, joka tiesi tarkemmin pääsykokeista. Soitin tietenkin, koska luulin tosiaan osanneeni kokeessa kaiken, mutta yllätyin kovasti alhaisista pisteistäni.


Max. 100, sain 76,25. En tajunnut mikä oli mennyt vikaan.

Lähtöpisteet: 35 (eli maksimit)
Koepisteet: 41,25 / 65

Pääsykokeen erittely (omat pisteet/maksimipisteet):
Kemia 19 / 20 (sain tästä muuten parhaimmat pisteet kaikista hakijoista! Jee! :D)
Äikkä 6,75 / 10
Enkku 9,5 / 10
Haastattelu 8 / 15
Työkokemus 0 / 10 (tämän osion olemassaolo varmistui vasta puhelimessa)
Yhteensä. 43,25 (kts. Koepisteet ylhäällä -> luvut ei täsmää, selitys alhaalla)


LÄHTÖPISTEET 35 / 35 
Lähtöpisteiden oikeellisuus on hakutoimiston, ei kauneudenhoitoalan osaston alainen, tehtävä. Nää oli tosiaan laskettu mulle väärin!!! Eli jos lähtöpisteissä mättää, soittakaa hakutoimistoon.

Puh. (09) 8868 7293 
hakutoimisto@laurea.fi
Avoinna arkisin 10.00 - 15.00

Ymmärrän okei sen, että hain International Baccalaureate eli IB-todistuksella (kansainvälinen ylioppilastutkinto), ja varmaan aika harva, jos kukaan, hakee tolla amkiin. Mutta silti, tämä on heidän työtään! Heidän tehtävänä on tietää, miten nää jutut menee! Vein henkilökohtaisesti heti keväällä hakujen auettua Laurean hakutoimistoon oikeaksi todistetut kopiot IB-todistuksestani. Halusin just nimenomaan välttyä tämänkaltaiselta sheisselta ja minimoida riskit!!! Varmistin vielä, että onhan kaikki ok mun hakemuksen kanssa. "Joojoo", mulle vakuuteltiin. 

Eilen en sitten mitenkään saanut pääsykoepisteitäni tasattua (43,25 vs. 41,25), joten soitin hakutoimistoon varmistaakseni, että lähtöpisteeni olivat oikein. Heidän tiedoissaan luki, että haen IB-todistuksella. Pisteeni olivat kuitenkin maagisesti tulleet ylioppilaslautakunnalta! IB:llä on tosiaan ihan oma IBO-organisaationsa, joka hoitaa kokeet. Ylioppilaslautakunnalta tulee vain ja ainoastaan yo-kokeiden arvosanat eli L, E, M, jne. IB:llä arvosteluasteikko menee 1-7. Tajusin heti, että tässä on nyt kömmähdys, ja selitin asian hakutoimistolle. Minulle vastattiin "No ei näissä kyllä yleensä mitään virheitä oo. Yleensä nää on ihan oikein." Silleen NO SH*T SHERLOCK?! Ei siihen puheluun mennyt kuin joku 15min, että saivat setvittyä asiat hakutoimistossa keskenään. Tarkennuksena vielä, yo-todistukseni ei ole yhtä hyvä kuin IB-todistukseni, mutta ihan lohduttavaa ajatella, että olisin päässyt sisään "huonomallakin" todistuksella! :P 

Ymmärsin, että asiaa ei oikaista, ja eihän se minua haittaa, kerta olen jo sisällä. Mutta tämä väärinlasku vaikuttaa varmasti hakutoimiston laskelmiin keskiarvosta, sisäänpääsyrajoista, jne. Eikö heitä yhtään kiinnosta korjata tilastojaan oikeiksi? Ensi vuonna hakevat joutuvat nyt sitten turvautumaan "virheellisiin" tilastoihin!


KEMIA 19 / 20 pistettä 
Olin siis oikeassa, osasin lähes kaiken. :D Jee!


ÄIDINKIELI 6,75 / 10 pistettä
Tämä oli kyllä varsinainen jokeri. Tehtävänanto = epäselvä. Mitä tällä haettiin = ? En tosiaan tiedä. Mutta en selkeästikään osannut tuottaa tyydyttävää tekstiä. Kokeessa pyydettiin muistaakseni kirjoittamaan referaatti "faktojen pohjalta". Oli annettu kaksi tekstiä, toinen Iltiksen artikkeli hajuvesien sun muun kosmetiikan säilyvyydestä ja toinen oli jonkun virallisen tahon ilmoitus pakkausmerkintöjen muutoksesta. Kävin tekstissäni läpi ensin virallisen tahon esiintuomia asioita ja loppuun laitoin Iltiksen artikkeliin perustuvia vinkkejä, jotka mielestäni kosmetiikkayritysten olisi hyvä ottaa huomioon pakkausmerkintöjen muutoksissa asiakkaan etua silmällä pitäen. Mainitsin tästä referaatissani. Mietin pitkään, että onkohan tämä joku kompa. Kuuluuko Iltiksen artikkelia käsitellä ollenkaan? Lopulta päädyin siihen, että sitäkin tulee käsitellä. Mielestäni estenomin pääsykokeissa ei kuulu testata sitä, että osaako hakija telepaattisesti päätellä, että tässä on nyt kompa (tehtävänannossa luki "faktojen pohjalta"), ja täten Iltiksen artikkelia ei kuuluisi käsitellä lainkaan. Ja jos sellaista haettiin kyseisellä tehtävänannolla, niin minulla (ja varmasti monella muullakin) olisi pari valittua sanaa tehtävänlaatijalle. Siis kuka on sitä mieltä, että hakijan kuuluisi osata päätellä estenomin valintakokeessa jonkun kysymyksen olevan vain kompa? Varmasti hyödyllinen taito, jota tarvitaan paljon työelämässä ja opintojenkin kannalta tärkeää (sarcasm alert) ... ... ...


ENGLANTI 9,5 / 10 pistettä
Artikkeli hajuvesistä ja siitä, kuinka hajuaisteja käsittelevä alue aivoissa sijaitsee lähellä muisti-aluetta. Tämän takia hajut tuovatkin usein muistoja mieleen! :) Luetun ymmärtäminen artikkelin pohjalta, eli piti vastailla noin 5 helppoon kysymykseen. Sitten piti kirjoittaa olisikohan ollut... 150 sanan kirjoitelma hajuihin liittyen. Ei ollut vaikeaa minulle (yläaste + lukio englanniksi + vaihtovuosi Jenkeissä), mutta monet valittelivat taukotiloissa kuinka vaikeaa tämä oli ! Hyvä, kun saivat edes 50 sanaa kirjoitettua... O_O Ja artikkelit lasketaan myös mukaan sanoihin ;) Ainakin lukiossa, joten eiköhän täälläkin. Tästä olisi tosin mielestäni voinut mainita tehtävänannossa, sillä monilla on lukiostakin/edellisestä koulusta helposti 10 vuotta eikä sitä välttämättä tajua kysyä kokeen valvojilta, kun stressaa ja on muutenkin ihan sekaisin :D

Gif täältä.

HAASTATTELU 8 / 15 pistettä
2 henkilöä (opettaja + opo) haastattelivat 3:a hakijaa. Muistaakseni pääsykokeessa oli hieman infoa haastattelusta, muttei kuitenkaan paljon pisteitä haastattelusta saa. Ymmärsin tekstin pohjalta, että haastattelulla ei ole paljoa väliä vaan kyse on ennemminkin siitä, että he tahtovat tutustua uusiin oppilaisiin. Kävin samankaltaisessa haastattelussa, kun aikoinani pyrin lukioon, ja siellä painotettiin juuri sitä, että tarkoituksena on tutustua tuleviin oppilaisiin. Haastattelijat olivat myös silloin lukion henkilökuntaa eikä mikään riippumaton, ulkopuolinen taho (esim. psykologi tai yritys), joten sitä ei voinut pisteyttää tai käyttää ratkaisevana tekijänä sisäänpääsypisteiden määrityksessä. Olen todella yllättynyt, että Laurea, amk-tason koulutus, on kuitenkin päättänyt täysin lainvastaisesti pisteyttää haastattelun 15 pisteellä (toiseksi suurin pistemäärä pääsykoepisteissä vrt. kemia 20 pistettä). Koska haastattelijoina toimivat koulun henkilökunta, tässä ei ole mitenkään voitu taata tasapuolista tai epäsyrjivää kohtelua. Kaikkihan me tiedetään, että pärstäkertoimella on väliä!

Haastattelussa ei myöskään mitattu millään konkreettisin kysymyksin soveltuvuutta koulutukseen/tulevaan työhön vaan kysymykset olivat enemmänkin tunnepohjaisia. Haastattelijamme myös sekoilivat välillä kysymyksissä, esim. "Minkälainen on Teidän mielestä hyvä ryhmätyö? ... Eiku hei... Kysytäänpäs sittenkin näin päin, että minkälainen olisikin huono ryhmätyö?" ja tähän toinen "Eiku mut hei kysytäänkö sittenkin näin vai noin tai ehkäpä tää kolmas tapa?" Esimerkkejä oikeasti soveltuvuutta, päättelykykyä, alan taitoja, tms. mittaavista kysymyksistä olisivat "Mitkä ovat mielestänne 3 tärkeintä asiaa, jotta hajuvesi menestyisi markkinoilla?" tai "Miten muuttaisit tämän tuotteen inciä, jotta se olisi kosteuttavampi?". Tai yrityselämän casen voisi antaa ryhmässä ratkottavaksi, jolloin voisi arvioida myös haastateltavien ryhmätyöskentelytaitoja. Esim. TKK:lla informaatioverkostoihin (Athene) haettaessa, hakijat tekevät kirjallisen psykologisen testin, jonka perusteella luodaan hakijalle profiili, joka pisteytetään asteikolla 1-10. Tällä voidaan taata, että kaikilla on samat olosuhteet testin aikana ja kaikkia kohdellaan tasavertaisesti.

Haastattelua ei myöskään videoitu. TKK:lla videoidaan kaikki kielten ja viestinnän kurssien suulliset esitykset nimenomaan sen takia, että niistä voi myöhemmin valittaa, jos sellainen tilanne sattuisi tulemaan eteen. Miten tästä voi edes valittaa? Missä oikeusturva?

Näihin seikkoihin perustuen Laurean pitäisi poistaa haastatteluosio kokonaan pääsykoepisteistä tai palkata joku toinen hoitamaan homma ensi kerralla. Valituksissa kannattaa ottaa haastattelu huomioon, jos et ole saanut täysiä pisteitä.


Tässä asioita, jotka todennäköisesti menivät pieleen omassa haastattelussani:

1. Istuin keskelle. 
En ollut kertaakaan ensimmäinen, joka vastasi kysymykseen, sillä en halunnut hyppiä tuolissani tai puhua haastattelijoiden kysymysten päälle. Yhtäkään kysymystä ei osoitettu minulle vaan aina jommalle kummalle henkilöistä, jotka istuivat reunoilla. En kokenut, että ensimmäisenä vastaaminen olisi ollut jotenkin "niin paljon parempaa" kuin muut vaihtoehdot, mutta kerta sain noin huonot pisteet, olisi ehkä sittenkin pitänyt hyppiä tuolissani ja olla silleen "MINÄ MINÄ MINÄ MINÄÄÄÄÄÄÄ !!!!!!!!!!!!" Se tosin ei olisi ollut yhtään mun tyylistä, mutta joskus sitä pitää kai olla vähän enemmän "tyrkyllä ja kyynärpäät esiin"-asenteella. Mielestäni haastattelussa pitäisi olla selkeä järjestys, minkä mukaan vastattaisiin kaikkien kysymysten kohdalla.

Gif täältä.

2. Jännitti.
Luulin, ettei jännittänyt, mutta selkeästi jännitti, koska tein pari todella tyhmää virhettä. Ensinnäkin minulta kysyttiin milloin tulin Suomeen, ja vastasin 4-vuotiaana. Tulin oikeasti 3,5-vuotiaana. En tiedä mitä sekoilin :D Sitten minulta kysyttiin, mitä kaikkia kieliä osasin, ja unohdin vastata ruotsin. Lol, joo en tiiä miten voi unohtaa tälläsiä asioita, mut joo... Sanoin vielä haastattelijoille, että minusta tuntuu ikään kuin olisin unohtanut jonkun kielen, mutten juuri nyt millään keksi minkä olisin unohtanut. (Olen muutenkin dead honest elämässä. Kaverini välillä vitsailevat, että lasten ja Sinin suusta kuulee totuuden. :D) Toivon kuitenkin, että haastattelijat olisivat ottaneet tämän jännityksen huomioon, sillä eikö ole ihan normaalia vähän jännittää? Sehän vaan kertoo siitä, että oikeasti välittää ja on tärkeä juttu ! :P

3. Minkälainen on huono ryhmätyö? 
Ensimmäinen vastasi, että sellainen, missä kaikki tekee oman osuutensa ja sitten ne vaan kootaan yhteen eikä sitä tehdä oikeasti "yhdessä". Opettajat totesivat, että yleensähän näin ryhmätyöt tehdään ajanpuutteen vuoksi. Toinen oli kutakuinkin samaa mieltä, ja toisti vielä varmuuden vuoksi kaiken jo mainitun. Totesin olevani samaa mieltä, että olisihan sitä kiva tehdä kaikki yhdessä ryhmätyötä, mutta todellisuudessa kaikki ryhmätyöni ovat toteututtu "hajoita & hallitse"-menetelmällä. Ryhmän jäsenet tekevät kukin oman osuutensa ja jonkun tehtävä on sitten koota se ja varmistaa, ettei ole päällekkäisyyksiä. En tosin koe tämän olevan vääränlainen tyyli, sillä ajallisesti se on tehokkainta. Kenellä on aikaa aina kokoontua yhteen monta kertaa viikossa ja funtsia, että käytetäänkö nyt otsikossa fonttikokona 12 vai 14 vai kenties jopa boldattuna? Mielestäni kamalin yhteistyötilanne on kuitenkin se, että muut jäsenet eivät ole lukeneet tehtävänantoa, sabotoivat työsi, puukottavat selkään ja eivät yksinkertaisesti tee mitään annetussa ajassa eikä heitä tavoita millään keinoin. Näin on käynyt niin minulle kuin kavereillenikin. Tälläisessä tilanteessa yrittäisin selvittää asiaa ohjaajan kanssa tai jos se ei auta, tekisin yksinkertaisesti itse kaiken. En tahdo huonoja kouluarvosanoja. Ehkeivät haastattelijat pitäneet vastauksestani tai olleet samaa mieltä kanssani... Mielestäni muutenkin todella hölmö kysymys, sillä miten tässä voi välttyä muiden vastauksien toistamiselta tai olemalla edes osittain samaa mieltä muiden kanssa?

4. Oon kiinalainen. 
Tää johtaa pariinkin asiaan. :P Eka, pelkään aikuisia ja auktoriteetteja. Muistan vielä yläasteeltakin, kuinka menin ihan lukkoon, jos olin kavereilla kylässä, ja heidän vanhempansa puhuivat minulle. Se oli karmivaa. En oikeasti osaa olla luontevasti "aikuisten" kanssa, en pysty puhumaan niin kuin yleensä puhun, ääneni menee hiljaiseksi, ja joudun oikeasti tekemään sen eteen töitä, etten vaan jäädy ihan totaalisesti ja lopeta puhumista. :D Muistan kans, kuinka kerran tarhaikäisenä meidän auto pysäytettiin, joku ihan peruspuhallutus, mutta aloin vaan itkee. Itkin tätä tapahtumaa koko loppumatkan ja kans monta viikkoa ja vuotta sen jälkeen. Siis erittäin pitkään. Olin vaan niin kauhuissani tapahtuneesta, että oltiin jouduttu tekemisiin poliisien kanssa enkä yhtään voinut käsittää sitä. Oon nykyään jo aika hyvin päässyt näiden yli enkä kokenut, että tilanne olisi ollut tämmöinen haastattelussa, mutta ehkä se kuitenkin paistoi läpi kehonkielestä tms. Toka, selitän kuulemma jutut jotenkin eri tavalla kuin suomalaiset yleensä. Oon mielestäni vain välillä huono selittämään juttuja, koskasaatan hyppiä A:sta D:hen ja sit tajuun et hyppäsin B:n ja C:n yli ja sit palaan niihin ja sit tajuun et onpas sekavaa ja selitän alusta uudelleen yrittäen käydä läpi kaikki vaiheet. :D Mut sit mä mietin, et tajuukohan se kuulija mitä C ja B on ja et pitäiskö nekin selittää vai onko tää jo ihan menetetty peli. :D Yritän ajatella positiivisesti, et se johtuu siit, et oon vaan niin fiksu! Haha ;D Eli jos oot suomalainen, no worries! ;D


5. Mitä työtä tahtoisitte tehdä estenomeina?
Yksi vastasi, että opetustyötä. Siksi hän tänne hakeekin, jotta saa opettajan pätevyydet opettaa amiksessa. Toinen oli jo alan töissä ja jatkaisi sen sorttisissa hommissa mielellään. Itselläni ei varsinaisesti ole yhtään kokemusta alan töistä. Olin Hullareilla kosmetiikka-osastolla, mutta se on lähinnä vain kassaa kassaa kassaa. Ehkä vielä vähän lisää kassaa?! Kerroin tämän ja lisäsin, että tykkään erityisen paljon kemiasta. Minusta olisi kiva kehitellä kosmetiikan tuotteita. Täten, olen valmis jatkamaan opintojani estenomi-opintojen jälkeen Helsingin yliopistolla farmasian tai kemian laitoksella. Myös maahantuonti voisi olla kivaa tai yleinen asiakaspalvelutyö, sillä tykkään ihmisistä ja asiakkaista ja auttaa muita! :) Päätin vastaukseni siihen, että tykkään muutenkin aika paljon kaikesta, innostun helposti ja kaikki mahdollisuudet töiden suhteen ovat avoinna! Ehkä epämääräinen vastaukseni ei kuitenkaan miellyttänyt hakijoita, mutta olen aidosti oikeasti sitä mieltä, että on mahdotonta spekuloida, minkälaista jokin työ olisi, ellei ole tehnyt kyseistä työtä. Monet sanovat, että kassalla on kamalaa, ja onhan se yksitoikkoista, mutta kyllä siitäkin voi tehdä kivaa rupattelemalla asiakkaille, esim. jos osaa ruotsia, suomenruotsalaiset asiakkaat varmasti arvostaisivat suuresti tätä pientä huomiota kiireen keskellä! ;)

6. Mitä teette, jos ette pääse sisään?
Molemmat vastasivat, että jatkavat nykyisissä kauneudenhoitoalan töissään. Kerroin hakeneeni farmasiaan, menisin todennäköisesti sinne, mutta olisin kyllä aivan totaalisen onneton siellä ilman kosmetiikan näkökulmaa opetukseen. Kävin viime vuonna kemiaa TKK:lla, ja se oli aivan kamalaa teollisuuskemiaa! Ei mitään kosketuspintaa kosmetiikan kanssa! Saan kauhunväristyksiä pelkästä ajatuksesta. Tahdon nyt vahvan kosmetiikan osaamisen ja lähteä myöhemmin syventämään kemian osaamistani sen pohjalta, jos silloin vielä kemia on se "mun juttu". Haastattelijat kysyivät, että pääsenkö sisään. Vastasin, että viime vuonna olisin päässyt ilman pääsykoettakin sisään, eiköhän tänä vuonna ole sama juttu, eivät ne pisterajat nyt niin paljoa voi nousta. Lisäsin vielä, että osasin farmasian pääsykokeessakin melkein kaikki kemian kysymykset oikein, joten sisäänpääsyni todennäköisyys lähestyy 99.999999%. Ehkä he pitivät minua ylimielisenä, koska minulla on sen verran hyvä lukiotodistus, että pääsen yliopistoon pelkästään sillä? Omasta mielestäni sain lukiosta korkeintaan vain keskiarvoa hipovia arvosanoja, joten en todellakaan pidä todistustani millään lailla edes "hyvänä". :P


TYÖKOKEMUS 0 / 10 pistettä
Jos äikkä oli jokeri, niin tää kyllä vei jackpotin! Ensinnäkin, työkokemusta ei oltu mainittu oikeastaan missään eikä varsinkaan paljon siitä saa pisteitä (10 pistettä), minkälaisesta työkokemuksesta sitä saa ja minkälaisin perustein. Hakuohjeet estenomiksi koostuvat periaatteessa 2:sta pdf-tiedostosta. Toinen on Yleiset valintaperusteet, jotka koskee kaikkia ja toinen koskee nimenomaan estenomeja (Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan valintaperusteet). Tää oli mulle aluks aika vaikee käsittää, et miksei kaikkea voi fiksusti laittaa yhteen tiedostoon, mutta kai jotkut tykkää tehdä asiat vaikeesti... O_o

Gif täältä.

Yleiset valintaperusteet 2013
http://www.laurea.fi/fi/hakeminen/amk_tutkinnot/valintaperusteet/PublishingImages/Yleiset_valintaperusteet_2013.pdf

Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan valintaperusteet
Missä ei siis mainita sanallakaan työkokemuksesta estenomi-osiossa (Sosiaali- ja terveysalan valintaperusteet).

Hakeminen -> Ohjeita
http://www.laurea.fi/fi/hakeminen/amk_tutkinnot/valintaperusteet/ohjeita/Sivut/default.aspx
"Miten lasken työkokemukseni?
Pisteitä laskettaessa otetaan huomioon vain työkokemus, joka on kertynyt hakuajan päättymiseen mennessä vähintään 16-vuotiaana. Työkokemuksen pisteittäminen vaihtelee koulutusaloittain. Kaikilla aloilla työkokemuksesta ei saa pisteitä. Merkitse hakulomakkeelle työkokemuksesi määrä täysinä kuukausina.
Jos sinulla on työkokemusta 10 kk ja 2 viikkoa, merkitse työkokemuskuukausiksi 10. Osa-aikatyö muutetaan työkokemukseksi siten, että 150 tuntia tai 20 täysmittaista työpäivää (vähintään 7 tuntia päivässä) vastaa yhden kuukauden työkokemusta. Varusmies- ja siviilipalvelus luetaan työkokemukseksi (lukuun ottamatta rakennusalan työnjohdon koulutusohjelmaa). Merenkulkualalla hyväksytään vain puolustusvoimissa suoritettu aluspalvelus.
Työkokemukseksi voit merkitä vain sellaisen kokemuksen, jonka pystyt osoittamaan työtodistuksin. Työtodistuksessa pitää olla maininta työn sisällöstä ja tehtävistä. Ammattikorkeakoulu päättää, hyväksytäänkö työkokemus. Työkokemusta et voi laskea työharjoittelusta tai työssä oppimisesta, jos ne sisältyvät haussa käytettyyn tutkintoon. Kahta yhtäaikaisesti tehtyä työtä ei hyväksytä kuin yhdeksi työkokemukseksi. Kalenterivuodessa työkokemusta voi kertyä korkeintaan 12 kuukautta.
Työtodistukset tarkistetaan opiskelijaksi hyväksytyiltä. Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan, jos työtodistuksia ei toimiteta ammattikorkeakoulun ilmoittamassa määräajassa tai hakija on antanut työkokemuksestaan virheellisiä tietoja."
Luettiin näitä ohjeita ihan mun juristi-frendien kanssa, ja todettiin, että kerta työkokemusta ei mainita ollenkaan Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan valintaperusteissa estenomien osalta, niin siitä saa sellaisen kuvan, että työkokemuksella ei ole väliä estenomihauissa. Mistään, ei siis MISTÄÄN dokumentista tai nettisivuilta, löytynyt, että paljon työkokemuksesta saa pisteitä (10 pistettä). Liikunta-alan osiossa puolestaan kerrotaan eksplisiittisesti miten ja minkälainen työkokemus vaikuttaa sekä miten siitä saa pisteitä (muttei edelleenkään max. pistemäärää). Katkelma alla.

Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan valintaperusteet
Liikunta-alan valintaperusteet"VALINTAKOE JA TYÖKOKEMUS
Työkokemuspisteitä annetaan koulutusohjelmaan soveltuvasta liikunta-, nuoriso- ja vapaa-aikatoiminnan sekä opetus- tai kasvatusalan työkokemuksesta. Työkokemus on pitänyt hankkia vähintään 16-vuotiaana hakuajan päättymiseen mennessä (kahden kuukauden työkokemus tuottaa valinnassa yhden pisteen). Osa-aikatyössä (vähintään 20 tuntia viikossa) 150 tunnin mittainen, saman työnantajan palveluksessa tehty työ vastaa yhden kuukauden työkokemusta."

Puhelun aikana myös selvisi, että Laurean henkilökunta on tosiaan tietoinen tästä informaation puutteesta. Siis siitä, että työkokemuksesta ei tosiaan mainita yhtään mitään eikä sitä 10 pistettä. Minua pitäisi kuitenkin lohduttaa se, että pääsykoekutsussa (eli kirje, joka lähetettiin pääsykokeeseen valituille) oli maininta tästä. Joo, oli niinkin mahtava lause, meni kutakuinkin näin: "Muistakaa sitten tuoda haastatteluun mukaan työtodistukset." Tästä olis sitten pitänyt maagisesti osata päätellä ja tietää, että tadaa ! 10 pistettä sulle, mulle, päivänkakkarille! Jos koet, että lauseessani (jos tuota lauseeksi voi kutsua) ei ollut mitään järkeä, voit hyvin kuvitella ällistykseni määrän tässä vaiheessa puhelua. Minulle tosiaan kerrottiin, että heidän "pitää jutella asiasta ja tehdä asialle jotain. Ehkä jopa jotain suurta." Sanoin, että se jokin suuri voisi olla jotain Liikunta-alan valintaperusteiden tekstin mukaista. Siinä on hyvin selkeästi määritelty työkokemuksen vaatimukset, mutta siitäkin uupuu se 10 pisteen tieto.


LOPUKSI
Yleinen käytäntö yliopistoihin ja amkeihin hakiessa on usein se, että pisteet katsotaan hakijan parhaaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että jos voi hakea esim. lähtöpisteet+pääsykoe tai pelkällä pääsykokeella, hakijalle valitaan se kombo, mikä tuottaa parhaimman pistesaldon. Tässä haussa se ei todellakaan ole toteutunut.

Välillä sitä ihmettelee, että onkohan mussa nyt jokin vialla, kun kaikki menee aina pieleen. Kuten vaihtovuosi Jenkeissä = elämäni kamalin vuosi. Vaikka mä kuinka yritän aina ennakoida, suunnitella ja varmistaa, että mikään ei mee pieleen, niin silti tulee tällästä p*skamyrskyä. :D Mutta oon jokatapauksessa erittäin, erittäin, aivan sanattoman onnellinen, että pääsin sisään. Katoin just tänä aamuna meijän lukkaria, ja tulevia kursseja, ja oon niin innoissani!!! :D En malta odottaa, että koulut alkaa! En tosiaan tiedä, milloin olisin viimeks ollut näin innoissani koulun alkamisesta! :D JEE! Vähän kyllä ehkä pelottaa ja epäilyttää, että minkä tasoista se opetus on, kun on ollut "hieman" kömmähdyksiä tässä matkan varrella...

Jos Teillä heräsi kysymyksiä tai mun teksti oli epäselvää, laittakaa kommenttia alle! :)

// Edit 6.8.2013
Unohdin mainita, että pyysin saada nähdä pääsykokeeni ja mallivastaukset. Sain hieman hämmentyneen oloisen vastauksen. Puhelimen toisessa päässä ei oikein tiedetty pääsykokeeni olinpaikasta tarkemmin tai, että onko edes olemassa mallivastauksia vai ovatko kokeen tarkastajat vain miettineet näitä asioita yhdessä ryhmänä. Olin vähän, että O_o. Pakkohan niillä on olla mallivastaukset? Miten ne muuten tarkistaa kokeen samalla tavalla jokaisen hakijan kohdalla? Eli jatkoa seuraa, jahka saan tämän asian selville! :P //

46 kommenttia:

 1. Huh, miten paljon tekstiä! :) Tästä on varmasti hyötyä useille, itekin olen estenomiopintoja mietiskellyt, mutta itseä ei kemia kiinnosta taas yhtään ;D Onnittelut kouluunpääsemisestä (jos en ole onnitellut jo!) :) Mä toivoisin että tuut postailemaan paljon koulutuksen aikana kaikkea infoa ja juttuja lisää ^__^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, sen lupaan! :D En usko, että kukaan mun blogin lukijoista voi välttyä siltä "estenomin opinnot" tulvalta mikä seuraa! :D Voit tietty hakea Vaasaan, jos ruotsi sujuu. Ymmärtääkseni se Turun osasto on lopetettu? Tai siis, et ne ei ota enää uusia opiskelijoita... Mut aikuispuolen ne taitaa pitää? Ymmärtääkseni Turus on enemmän markkinointia ja kaupallista puolta, ku taas Laureassa kemiaa. Kuulin myös huhuja, että estenomin koulutusta oltais yhtenäistämässä jotenkin... Et en kyl tiiä, jos tulevaisuudessa on tarkasti määritelty, et kuinka paljon opintopisteitä kemiaa, markkinointia, jne.

   Poista
 2. No tästä postauksesta ainakin loistaa ylimielisyys.... kiva ku pääsit kouluun,mutta kirjoita seuraava postaus vähän nöyremmin :( itse myös hain, enkä päässyt sisälle. tästä postauksesta tuli vähän paha mieli jotenkin.
  -Estenomijuttuja googletteleva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi ikävää, ettet päässyt tänä vuonna sisään. :( Et kuitenkaan aio tehdä valitusta? Jos sait täydet pisteet haastattelusta ja työkokemuksesta, niin onnittelut sen johdosta ! :D

   Pidätän edelleen oikeuden omintakeiseen kirjoitustyyliini ja omiin mielipiteisiini. Tästä en voi joustaa.

   Arvostaisin suuresti, jos voisit avartaa näkemystäsi ylimielisyydestäni. Jos tarkoitat kohtaa "Yritän ajatella positiivisesti, et se johtuu siit, et oon vaan niin fiksu! Haha ;D", niin se oli vitsi. Toivottavasti ymmärsit tämän oikealla tavalla. :)

   Aina, kun minulle tulee paha mieli, menen Youtubeen katsomaan videoita. Viimeisin ihastukseni ovat koirani kasvattajan pennut! Cute overload! Saa katsoa, vaikkei oliskaan paha mieli! :D
   http://www.youtube.com/watch?v=wgXt5y0Lr6E

   Poista
 3. Jestas, musta sä sietäisit saada vielä 20 lisäpistettä siitä että teit näin kattavan selostuksen pääsykokeesta ja siinä mukana olleista epäkohdista - siitäkin huolimatta että pääsit sisälle noilla sun pisteillä jo valmiiksi.
  AMK-tason koulujen valintakokeissa (niinkuin nyt ei muissakaan) saisi olla tällaisia pääsykokeita. Toi 15 pisteen arvoinen haastattelu kuulostaa musta äkkiseltään kaikista kyseenalaisimmalta... Olisi erittäin mielenkiintoista tietää miten siinä on loppujen lopuksi niitä pisteitä jaettu. Varmaan jos jonkun haastattelijan sydänystävä on ollut hakemassa ja istunut koko tilaisuuden ajan hiljaa keskellä pöytää niin hän on varmasti silti saanut ne 15 pistettä. Tulee vähän tuollainen mieleen... Ja, työkokemuspisteet olisi toki muuten ihan ok, mutta tuleehan ne nyt hyvän tähden kertoa etukäteen, eikä niin että keksitään sitten hakuprosessin loppuvaiheessa että "näinhän me saadaan kivasti noita joitain vedettyä mukaan ja joitain pois"...

  Laurea voisi ehkä korjata virhettään ja katsoa viimeisimmistä hakijoistaan 10 eniten vääryttä kokeneet ja antaa heille 10 lisäpistettä, jos sattuvat hakemaan ensi vuonna uudelleen, tai jotain vastaavaa.

  Musta tästä postauksesta ei loistanut ylimielisyys (^viitaten aiempaan kommentoijaan), vaan ehdottoman tärkeä epäkohtien esiintuominen. Siksi aivan mhatava postaus ja teit sen kuitenkin positiivisella tyylillä!
  Onnea opintoihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, E-S! :)

   Oon sun kanssa ehdottomasti samaa mieltä, että tässä on nyt tapahtunut aika monta vääryyttä, erityisesti etukäteen infoamisen suhteen. Toivottavasti ensi vuonna asiat olisivat toisin! :)

   Poista
  2. Mä olin niin tuohtunut että mun ylempi teksti oli aika ajoin vähän puuromaista, mutta eiköhän siitä enimmäkseen selkoa saanut :D !

   Poista
  3. Haha, ihan hyvin selkoa sai! :D En yhtään kokenut, että olit tuohtuneen oloineen siinä! :P

   Poista
 4. Kiitos paljon hyvin avartavasta postauksesta! Kuitenkin jäi epäselväksi millä perustein koulu näitä työkokemuspisteitä jakoi??? 1p per työvuosi vai...??? Saako esim kampaajaksi opiskelusta amiksessa kenties pisteitä?
  Tuskin kukaan Ressun tai SYKin käyneistä hakee amikseen (sorry,en todellakaan halua ketään provosoida tällä) ja Laurea on keksinyt tälläisen kompensaatio systeemin peruskoulussa ja lukiossa mokanneille. "Olet huono enkussa, äikässä ja kemiassa, ei hätää, annetaan sulle lohdutuspisteitä amiksen käynnistä. Ja lukion kunnialla suorittaneille ei kerrota sit tästä mitään." Lukiolaisten syrjintää tämä on.
  p.s. nöyrä ei pärjää liike-elämässä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työelämästä saatujen pisteiden tarkoitus on varmaan osoittaa, että ko koulutus on työelämää ja liike-elämää varten. Alalla olleilla ihmisillä on kokemusta asiakaskunnasta, alan puutteista ja mahdollisista yritysideoista, joten heille estenomin koulutus sopisi oikein hyvin.
   Estenomin opinnot ovat ainut keino Suomessa päästä opettamaan esim. kosmentologipuolelle, joten osa koulutuspaikoista halutaan ehkä varata heille. (Opettaminen vaatii myös ammattitutkinnon opetettavalta alalta.)
   Koska koulutus on myös hyvin harvinainen, toivotaan varmasti Laureassa, ettei kukaan tule kokeilemaan alaa ilman _syvempää_ kiinnostusta (eli siis pelkkä kiinnostus meikkeihin ei välttämättä riitä). Tämän takia tuetaan hakemisessa jo valmiiksi alalla työskenteleviä ihmisiä, jotka haluavat kouluttautua lisää ja viihtyvät kosmetiikan parissa.

   Poista
  2. Eka anonyymi:
   Komppaan nyt tässä tokan anonyymin mielipidettä siitä, että miksi työkokemuksesta annetaan pisteitä. Olisi toki ollut ihan muksaa saada tästä hieman kattavampaa infoa etukäteen... :P
   Ja oot kyl oikeessa siinä, että tuskin kukaan noista lukioista hakee amkiin... Tosiaan, tiedän ihmisiä Oxfordista ja Harvardista, mutta ykskään mun kaveri ei oo amkis! :P

   Poista
  3. Ja tarkennuksena vielä, etten siis kritisoi sitä, että työkokemuksesta annetaan pisteitä, vaikka se toki edesauttaakin 99%:sesti vain amiksen käyneitä, sillä alan töitä on mahdoton saada, ellei omaa alan koulutusta (kokemusta epätoivoisista työnhauista löytyy...) tai pääse suhteilla (näistä ei valitettavasti ole kokemusta :( ). Kritisoin sitä, että toiminta ei ole ollenkaan läpinäkyvää, mitä sen tietysti pitäisi olla. Toiminnalla viittaan esim. siihen, ettei työkokemuksen pisteytystä tai perusteita ole kerrottu.

   Voihan hyvin olla, että henkilökunta ei ole ollut tietoinen toimineensa lainvastaisesti vaikka ovatkin tajunneet informaation puutoksen. Tai asia on vain ollut heille niin päivänselvää, ettei olla tajuttu, ettei se ehkä olekaan ihan päivänselvää hakijoille. Minulle ainakin oli hirmuisen epäselvää tämä hakeminen ylipäätänsä, sillä en tiedä ketään amkista tai miten sinne haetaan. Tää tuntui siltä, kuin olisin etsinyt neulaa heinäsuovasta eikä ollut ketään, ystävää, kaveria tai edes tuttua, keneltä kysyä apua ja neuvoja.

   Kuitenkin henkilöt, ketkä haastattelivat minua ja vastasivat puheluihini, olivat todella mukavan kuuloisia ja -oloisia ihmisiä. En kritisoi heitä henkilöinä vaan tätä järjestelmää ja sitä, kuinka huonosti asiat on ylipäänsä hoidettu. :P

   Poista
 5. Toivon, että säästät tämän blogikirjoituksen ja luet sen vaikka kolmen vuoden päästä uudestaan. Asiat saattavat näkyä toisessa valossa iän myötä ja saatat ymmärtää kokonaiskuvaa paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikset olisi kuitenkin niin kiva ja kiltti, että avartaisit tätä näkemystäsi minulle jo nyt? Ymmärtäisin varmasti, jos viitsisit selittää.

   Aion ehdottomasti säästää tämän blogikirjoituksen, ellei minua vaienneta, kuten sille lääkisopiskelijalle kävi! :P Eihän tästä blogikirjoituksesta muuten olisi hyötyä kenellekään, jos sen poistaisin. Tietohan on tarkoitettu jaettavaksi.

   Mielestäni hyvin usein osapuolten välinen tyytymättömyys johtuu nimenomaan kommunikoinnin vähyydestä/olemattomuudesta. Kaikki varmasti ymmärtävät, että lapsellisessa asenteessa "oon sulle vihainen, mutten kerro miks" ole mitään järkeä. ;)

   Poista
  2. En nyt oikein ymmärrä mihin tuo ano tässä viittaa, koska mun mielestä kerroit tapahtumat ja faktat hyvin selkeästi tässä postauksessa ja tämän lisäksi omat tuntemuksesi tapahtumasta... Heidän hakujärjestelmässään on selkeästi parantamisen varaa ja sen takia tälläisten asioiden julkituominen onkin erittäin tärkeää.

   Poista
 6. Mielenkiintoinen juttu, tälläisiä lisää.

  Aikoinaan kun AMK:hon hain (eri koulutusohjelma ja koulu) niin sain ensin kirjeen kotiin, jossa ilmoitettiin että olin varasijalla x. Meni ehkä viikko, että tuli kirje uudelleen, jossa ilmoitettiin, että sorry, laskettiin väärin ja pääsitkin sisään. Eli onneksi edes joissain AMK:ssa harjoitetaan itseoikaisua. Mä en edes tajunnut kyseenalaistaa ensimmäisiä pisteitäni :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että kiinnosti! :D Estenomijuttuja tulee kyllä lisää jahka koulut alkavat! ^__^

   Joo siis tää oli mulle niiiiiiiiiiiiiiiiiin tärkee juttu. Oon koko edellisen vuoden vaan miettinyt tätä, halunnut tänne palavasti, ottanut asioista selvää, osasin oikeesti hakuoppaatkin ja pääsykoekirjan lähes ulkoa... :P

   Aika yllättävää, että tälläinen kömmäily on ihan yleistä amkissa! Siis herranjumala kui vaikeeta tää voi olla? :D Joka vuos jengi kuitenkin hakee sisään... Luulis, että toiminta olisi jo ihan "rutinoitunutta" eikä tuollaisia inhimillisiä virheitä sattuisi. Yliopistojen suhteen en tosin ole ikinä kuullut tämänkaltaisista virheistä. :P Sinne hakeminen on niiiiiiiiiiiiiiin paljon helpompaa... Sieltä ulos pääseminen voikin olla jo ihan työn takana :D

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Tomas, oot tyhmä :( :P Mun parituspalvelut on tosin edelleen avoinna, jos sua kiinnostaa ;D;D;D;D

   Poista
  2. Eikä se oo penis vaan vilkuttava käsi! :P Piirsin ihan itse iPadilla!

   Poista
  3. Pidetään mielessä! P.S. Kyllä se on ihan selvä lerssi...

   Poista
  4. Eikä! :D Nyt mun täytyy huomen töissä piirtää uus kuva! >_< Mä en nää siinä enää mitään siveellistä!! Bannaan sut mun blogista! :P

   Poista
 8. Hei, löysin ton viimeistellyn version tosta kuvasta! Olit ilmeisesti laittanu sen, jota et ollut piirtänyt valmiiks! http://postimg.org/image/dv5fcx593/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olitkin tehny enemmän näitä kuvia :) http://postimg.org/image/mlj32sgpz/

   Poista
  2. Tomas oikeesti! :D Väsynyttä läppää... Joskus mun on vähän vaikee uskoo, että oot jo 27v.... :P

   Poista
  3. Se johtuu siitä, että oon 26 ;)

   Poista
 9. Erittäin mielenkiintoinen, kattava, hyvin kirjoitettu ja ennen kaikkea erittäin tärkeä postaus amk-tason kouluunhaun ja ennakkoinfon puutteista, virheistä ja epäoikeudenmukaisuuksista!!!

  Sinini sä oot niin ihana! :) Tälläisiä ihmisiä tarvitaan Suomeen enemmän, jotka uskaltautuvat kertomaan näistä, kuitenkin monen elämälle erittäin tärkeistä asioista! En siis itse ole hakenut Laureaan, mutta olen kyllä huomannut (ja kuullut), että aina amk:lla ei hoideta asioita ihan niin läpinäkyvästi, järjestelmällisesti, järkevästi tai ennen kaikkea siis niin kuin pitäisi (!!) verratuna yliopistoon. Itselläni siis vertailukohtana myöskin Tkk ja avokin kautta Helsingin yliopisto. Sitä vain jotenkin odottaa, että korkeakoulutasolla asiat hoidettaisiin yhtä mallikkaasti kaikkialla, kun kuitenkin yleinen ilmapiiri Suomessa on sellainen, että molempien pitäisi olla alemman korkeakoulututkinnon tasoisia. Mutta ei, aina se ei mene ihan näin. Suomen koulutuksen hyvää tasoa ja tasapuolista ja oikeudenmukaista kohtelua, kuitenkin aina mainostetaan maailmalla ym. politiikassa, mutta totuus ei ole niin ruusuuinen täälläkään, kuin miltä sen annetaan vaikuttaa... :(

  Itsekin etsin kovasti tietoa ja kokemuksia netistä ennen kuin hain Haaga-Heliaan, mutta sitä ei vaan löytynyt oikeastaan ollenkaan, joten olen aivan varma, että tästä postauksestasi on todella paljon hyvötyä monelle tulevalle estonomihakijalle. En ymmärrä muuten yhtään mitä nuo anot tuolla valittavat?? Mielestäni tämä oli erittäin asiallinen ja rohkea postaus. <3

  VastaaPoista
 10. Siiiiiis anteekis nyt mutta MITÄ???!! Saako Laureassa estenomiopintohin työkokemuspisteitä? Ja ne saa ilmeisesti jo ennen pääsykoetta?

  Ei ole todellista, ei voi olla. Olen vuosikausia halunnut estenomiksi, mutta omat lähtöpisteeni on jäänyt niin selvästi joka vuosi pääsykoerajan alle, että en ole viitsinyt edes hakea. Nyt olenkin hankkinut toisen tutkinnon, mistä sain paremmat paperit, jotta pääsisin kouluun sisälle.. Ja nyt kuulen, että työkokemuksesta olisikin saanut pisteitä, eli olisinkin päässyt pääsykokeisiin heittämällä!!!!???? Olenko oikeasti hassannut vuosia vain sen vuoksi, että Laurea ei voi ilmoittaa tätä "pikkujuttua" missään?

  Toivon todella, todella, että näin ei ole käynyt.

  VastaaPoista
 11. Edellinen anonyymi täällä hei, no ilmeisesti niitä pisteitä ei saa ennen pääsykoetta - joten voin huokaista helpotuksesta. Olisin kyllä niin hakannut päätäni seinään jos näin olisi ollut :D Mutta joo, kiva kyllä että jotain lisäpisteitä tulee.. Mutta on kyllä kerrassaan ihmeellistä, että tätä ei todella ole mainittu MISSÄÄN! Kuitenkin aika merkittävät 10 pistettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei niitä pisteitä saa ennen pääsykoetta :P Mutta ne lasketaan siihen kokonaispistemäärään, millä haetaan sisään.

   Nyt syksyllä taitaa olla haku aikuispuolelle. En ole ihan varma, miten siellä haut toimivat, mutta kannattaa kokeilla! Jos ei muuta, niin saa ainakin kokemusta pääsykokeista. :)

   Poista
 12. Hei, kertoisitko mikä lukion keskiarvosi oli jolla pääsit sisään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni mulla oli yli 8 lukion ka, jolloin sain täydet pisteet eli 15 pistettä.

   Laurean sivuilta:
   Lukion päättötodistuksen
   keskiarvo (yhtäsuuri tai suurempi kuin) -> pisteet hakuprosessissa
   8,00 -> 15
   7,50 -> 13
   7,00 -> 11
   6,50 -> 8
   6,00 -> 4

   Tässä vielä linkki lukion päättötodistuksen keskiarvon pisteisiin. Löytyy heti ekalta sivulta :) http://www.laurea.fi/fi/hakeminen/amk_tutkinnot/valintaperusteet/PublishingImages/Sosiaali-%20terveys-%20ja%20liikunta-alan%20valintaperusteet%202013.pdf

   Poista
 13. Kiitos tästä postauksesta! Itse tänä vuonna pyrin estenomiksi, saa nähdä.
  Jäi häiritsemään tuo lukio päättötodistuksesta saatavat pisteet, saako siitä siis vain 15 pistettä maksimissaan? Kun amis tai amis+lukio saa 30? Vai kerrotaanko kahdella vai hä :D
  Ilmeisesti tosin olet itsekkin lukiopohjalta hakenut ja saanut täydet 30 pistettä tokarista joten mikä mulla jää tässä huomioimatta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukiotodistuksesta saa 30 pistettä yhteensä, joka jakautuu:
   15 pistettä seuraavien aineiden kirjoituksista: äikkä, paras kieli, matikka tai reaali
   15 pistettä lukion päättötodistuksen keskiarvosta.

   Toivottavasti tämä selvensi asiaa. Linkki http://www.laurea.fi/fi/hakeminen/amk_tutkinnot/valintaperusteet/PublishingImages/Sosiaali-%20terveys-%20ja%20liikunta-alan%20valintaperusteet%202013.pdf

   Kiva, että tykkäsit postauksesta! :)

   Poista
  2. Aivan! Kiitos selvennyksestä :)

   Poista
  3. Eipä mittään. Hyvä, että asia selvisi! :)

   Poista
 14. Sellainen kysymys koskien pääsykoetta, että saiko kemian osuudessa olla maol ja laskin mukana? Suurkiitos vastauksestasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! :) mäkin oon hakemassa tänä vuonna estenomiksi ja mietin samaa asiaa. Laitoin Laueraan sähköpostia ja kuulemma laskinta ei saa olla ollenkaan mukana. Maolista en tajunnut kysyä, mutta epäilen että sitäkään ei saa olla..

   Poista
  2. Muistaakseni ei saanut olla kumpaakaan. :) Kaikki tarvittava tieto annettiin kokeessa.

   Poista
 15. Moikka :) itsekin haen tänä vuonna kyseiseen kouluun, ja ylläolevista kommenteista tuli mieleen, että pitiki osata laskea allekkain esim jako- ja kertolaskuja kemian osuudessa tai muuten? Ja tiedätkö onko tämän kevään hakuprosessissa haastattelua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muistaakseni pitänyt osata eikä kyllä näin äkkiseltään tule mieleen reaktio 1-kirjan laskuja, joissa edes pitäisi. Eli pidän hyvin epätodennäköisenä, että pitäisi osata jako- ja kertolaskuja allekkain.

   Haastattelu on poistettu.

   Tästä linkistä lisätietoa valintakokeeseen liittyen http://www.laurea.fi/fi/hakeminen/amk_tutkinnot/ennakkotehtavat-ja-materiaalit/PublishingImages/Valintakoetietoa%20kauneuden%20nuoret%20S2014.pdf

   Poista
 16. Ei taida olla mulla mitään asiaa opiskelemaan estenomiksi. Tutkailin tuossa juuri viime kevään tilastoja. Viime keväänä 28 pistettä alin pääsykokeeseen kutsutuilla. Kiva, kun nykyään työkokemusta ei huomioida tipan vertaa. Olen tässä kuitenkin pyöritellyt omaa hoitolaa 2,5 vuotta. Kauneudenhoitoalan koulutusta on alla. Olen SKY-CIDESCO-kosmetologi ja valmistunut Suomen Kosmetologikoulusta 2012 (parikymppisenä ei ollut vielä hajuakaan, mitä haluan tehdä ja kärsin myös lievästä masennuksesta). Ylppäreistä paras kirjoittamani oli pitkä englanti, josta sain arvosanaksi M. Isäni sairasti kirjoitusteni aikaan leukemiaa eli ei ollut todella mitään helppoa lueskella kokeisiin ja varmasti ilman tuota koettelemusta olisin saanut parempia arvosanoja. Sitä kun ei ikinä tiedä, mitä elämä eteen tuo. Isä sairastui, life happened ja tämän vuoksi ei mitään mahdollisuuksia päästä kouluun, johon haluaisin. Joku voi miettiä, miksen yritä korottaa arvosanoja. Noh, tuota ikää tulee kuitenkin 27 tänä vuonna täyteen, joten lukiosta on ikuisuus. Siitä opiskelutyylistä on niin kauas vieraantunut, että en usko pääseväni siihen "kiinni". Englanti saattaisi nousta, mutta muut tuskin nousisivat. Englannin korotuksesta hyötyisi muutenkin vain pisteen verran. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu myös lapsi tai pari. Yli 25-vuotiailla se vain taitaa mennä niin, että valitset uran tai perheen. Kesken opintojen eikä juuri niiden jälkeen voi alkaa lapsia hankkimaan, vaikka biologinen kello tikittäisi kuinka. Pahoittelen vuodatustani, on vain aika musertavaa tietää jo nyt, että on aivan turha hakea, kun ei pääse edes kokeeseen :( Ehdin jo innostua tuosta koulutuksesta ja käsitin väärin, että edelleen saa työkokemuspisteitä. Tällainen tarina minulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei lalafi, pahoittelut viivästyneestä vastauksesta. En ole täällä blogin puolella ehtinyt käymään. Tilanteesi kuulostaa kovin ikävältä. Toivottavasti löydät vielä uskon itseesi. :)

   Poista
 17. Siis hyvänen aika, KUINKA hyvä koulumenestys tarvii olla että pääsee ees pääsykokeeseen?? Hain tänä vuonna kans tonne ja laskin nyt että mun ysin keskiarvolla ja M:n papereilla (L,M,C) en pääse edes tonne kokeeseen :D ja laskin vielä et vaikka olis noista kaikista vaadittavista ollu L/E en silti pääsis, koska eka hakukohde oli tuo ruotsinkielinen vastaava. Mut helkkarin epäoikeudenmukaista mun mielestä, kun ammattikoulun käyneet (mikä on mun mielestä tuhat kertaa iisimpää kun lukiossa pänttääminen) saa ihan heittämällä sen maksimin eli 30p, kun ite on lukenut pitkää matikkaa jne ja sillä ei oo minkään valtakunnan merkitystä:D jumankauta mä sanon! Mitä touhua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsykokeisiin pääseminen on kyllä haaste jo itsessään, mutta se on ainakin yksi tapa varmistaa, että kouluun hakevat henkilöt, jotka sinne todellakin tahtovat. Yo-kirjoituksia voi kaiketi käydä uusimassa, jos nyt muistan oikein. Tsemppiä ensi vuoteen! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...